Decoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration picture

Piese, Accesorii, Uleiuri, Anvelope, Jante
pentru orice marca auto, moto sau camion!

.
visa visa electron visa electron maestro

Uleiuri decoration

     Pentru functionarea optima a motoarelor autovehiculelor, uleiurile de motor trebuie sa indeplineasca urmatoarele functii:

  • Sa evite contactul metal-metal dintre piesele in miscare, rezultand diminuarea energiei consumate si uzura pieselor
  • Sa evacueze caldura si sa raceasca piesele in miscare ale motorului
  • Sa protejeze suprafetele interne ale motorului impotriva coroziunii produse de apa si de acizii rezultati in urma combustiei
  • Sa participe la etanseitatea motorului pentru a se asigura raportul de compresie optim

     Functiile respective ale uleiurilor sunt suplimentate de o serie de caracteristici, care sunt diferentiate in functie de tipul de ulei: sintetic, semisintetic sau minerale. In general, informatiile specificate de producatorii de autovehicule in cartea masinii, referitoare la tipul de ulei folosit sunt:

  • Gradul de vascozitate SAE (Ex: SAE 5W30, 15W40 etc)
  • Norma producatorului de autovehicul (Ex: VW 505 00, BMW LL04 etc)

     Alte tipuri de clasificari pot fi specificate dar cele de mai sus sunt cele mai intalnite si in functie de ele , in general, se face alegerea uleiului de motor corespunzator
Uleiurile de motor se compun din trei elemente:

  • Uleiuri de baza, care pot fi minerale, sintetice sau o combinatie dintre cele doua. Uleiurile de baza pentru uleiurile de motor minerale sunt fractii petroliere obtinute din procesarea titeiului, continand hidrocarburi (parafinice, ciclice, aromatice) si alti compusi (cu sulf, cu azot, organo-metalici si altii). Uleiurile de baza pentru uleiurile de motor sintetice sunt obtinute din componenti rezultati din procesele petrochimice prin sintetizarea acestora. Uleiurile sintetice sunt realizate din polialchilglicoli, eterii acizilor bibazici, hidrocarburi sintetice, siliconi (care au proprietati deosebite la temperaturi ridicate si la temperaturi scazute). Uleiurile de baza pentru uleiurile de motor semisintetice sunt obtinute din amestecul uleiurilor de baza pentru uleiurile de motor minerale si uleiurilor de baza pentru uleiurile de motor sintetice.
  • Aditivii sunt in functie de severitatea conditiilor de lucru si pot fi folositi in calitate de depresant, ameliorator de indice de vascozitate, antioxidant, anticoroziv si altele. Aditivii sunt "intrari" rezultate din procesele petrochimice.
  • Detergentii sau agentii de dispersie sunt folositi pentru omogenizarea componentilor uleiurilor.

     Pentru asigurarea unei functionari fiabile a motoarelor, uleiurile care se folosesc in acestea trebuie sa posede anumite proprietati de exploatare.

     Fiabilitatea functionarii motorului este determinata in cele mai multe cazuri de modul cum stim sa alegem uleiurile cu vascozitatea optima. Intr-o gama larga de conditii de exploatare, cele mai eficiente uleiuri sunt cele a caror vascozitate se modifica in cea mai mica masura in cazul schimbarii temperaturii uleiului. Pentru asigurarea unui grad minim de uzura a pieselor motorului, este mai bine sa se foloseasca uleiuri cu vascozitate mare. Totusi, cresterea vascozitatii peste masura duce la cresterea pierderilor la frecare, ceea ce determina cresterea consumului de combustibil. Scaderea vascozitatii initiale, de regula, imbunatateste gradul de pompare a uleiurilor l a temperaturi scazute, care caracterizeaza capacitatea uleiului de a ajunge la timp in locurile de ungere in momentul pornirii motorului. Cu cat este mai buna capacitatea de pompare, cu atat este mai scazut gradul de uzare a pieselor motorului la pornire si randamentul mai ridicat pe baza diminuarii consumului de combustibil. De aceea constructorii au tendinta sa aleaga valoarea optima de vascozitate a uleiului in functie de tipul de motor si conditiile de exploatare.

     Contactul intensiv al uleiului cu gazele care patrund in carter mareste viteza de oxidare a acestuia. Actiunea gazelor carburante si suprafetelor incalzite asupra peliculei de ulei de pe piesele grupei de cilindri si pistoane duce la formarea depunerilor care contin carbon cu temperatura foarte ridicata (calamina si lacuri). Cocsarea canelurilor pentru segmentii de piston poate duce la limitarea gradului de culisare a segmentilor urmata de aparitia uzurii ridicate si zgarierea suprafetei camasii cilindrului si in ultima instanta la deteriorarea segmentilor de piston, urmata de pierderea compresiei motorului.

     In scopul usurarii greutatii motorului, constructorii apeleaza la diminuarea volumului sistemului de ungere, ceea ce duce la cresterea factorului de circulatie a uleiului pe unitatea de timp si intensificarea procesului de oxidare a acestuia. Scaderea efectiva a vitezei de formare a calaminei si lacurilor in sistemul de ungere al motorului este posibila numai in cazul in care uleiul are proprietati ridicate de spalare, dispersie si antioxidante.

     Pentru diminuarea gradului de uzura si corodare a pieselor din grupa cilindrilor si pistoanelor si lagarelor vibrochenului, determinate de produsele acide rezultate din arderea combustibilului, uleiurile de motor trebuie sa aiba actiune de neutralizare.

     Cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca uleiul se determina nu numai in functie de tipul motorului, particularitatile de constructie ale agregatelor, dar si in functie de conditiile de exploatare, precum si de calitatea combustibilului. Astfel, in cazul functionarii motorului fara sa fie incalzit, ca urmare a arderii incomplete a combustibilului, in carter patrund produse care oxideaza si imbacsesc uleiul. Ca urmare, in conditiile condensarii umezelii in carterul motorului poate sa creasca in mod insemnat gradul de formare a depunerilor la temperatura joasa (mal). Formarea malului in carterul motorului poate fi prevenita prin folosirea uleiurilor care au proprietari ridicate de dispersie.

     Pentru a primi o cotatie de pret corespunzatoare marcilor si tipului de ulei specific automobilului Dumneavoastra, va invitam sa completati formularul de aici sau sa ne contactati telefonic sau prin e-mail.

Valvoline Aral Castrol Mobil Esso Esso Esso Esso
Decoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration pictureDecoration picture